Мъдростта на старите зидове

проф. д.н. Венелин Терзиев

Отзив за последната самостоятелната изложба „Светове“ на художника Петър Дарковски във Видин, състояла се в началото на лятото.

Придунавският парк на Видин за малко се е освободил от дъждовната преграда на споходилите го напоследък чести пролетни дъждове. Сега е притихнал в необичайното си спокойствие на ранните вечерни часове. Бялата сграда на старата турска поща се открива в дъното му със своята белота. Построена през 1858 г., тя представлява масивна двуетажна каменна постройка, намираща се в съседство с Телеграф капия на дунавския бряг. Изградена е от варо-пясъчен разтвор и е покрита с турски керемиди. Има открито предверие. Дървена стълба, намираща се в антрето, извежда на втория етаж, а в приземните помещения е вграден трезор.

След 1978 година пощенската сграда е използвана за мъжка гимназия, по-късно – за археологическа сбирка.

Дело на български майстори от Дебър, Македония, днес тя е единствената запазена стара поща в България. Турската поща във Видин е обявена за паметник на културата, а в наши дни носи хубавото име „БиблиоПоща“ и е дом на четящите хора и любимо място за децата, за които е обособена и оборудвана цветна и добре подредена музикална стая. Дори и в малките си пространства, тя е гостоприемен дом и на художествени изложби. Директорката на Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев“ във Видин – г-жа Десислава Иванова, споделя, че една от нейните мечти е някой ден тук, в столицата на Видинско царство, един ден да има библиотека на картини. И добавя, че идеята съвсем не е странна, защото подобна практика съществува и на други места по света.

В този предстоящ топъл месец юни картините на видинския художник Петър Дарковски са поредните гости на Турската поща във Видин. Това е неговата девета самостоятелна изложба в града и трета в библиотеката. Като че ли е съдба дунавските градове да го посрещат по най-топъл начин, споделя художникът, и си припомня, че неговата първа самостоятелна изложба е в Русе.

Днешните „Светове“ са различни – разбъркани, пъстри и изпълнени с много светлина. Картините са събрали образи в различни посоки и понякога човек неволно може да се обърка какво е правилното положение на платното. Самият Петър Дарковски разказва за подобен интересен случай, когато една картина дълго време е стояла неправилно обърната и въпреки това посетителите са намерили в нея своето светоусещане.

Старите къщи са един от основните мотиви в сегашните светове със своя дух, който художникът представя по един различен и интересен начин. „Тази тема се оказа една моя постоянна любов – една вечна тема, която си работя. Изобщо, моите търсения в изкуството са положени на основата на старата красива архитектура.“ – споделя Петър Дарковски.

„Старите къщи пазят в себе си много история – в тях има дух, има душа. Някои са рухнали, някои са необитаеми, някои аз ги „съживявам“ – рисувам ги по друг начин, поставям ги в едни абстрактни фонове, с форми и цветове, така че да създам един измислен, един магнетичен свят.“ – продължава разказа си художникът. И допълва, че в старите сгради има едно особено достойнство, което той се опитва да запази и предаде в картините си.

Картините са отразили душевността на своя създател и са му дали силата на носител на вечното човешко познание, което да остане за идните поколения. Специфичната турбулентност на преплитащите се цветове и светлини са отразили нелеката им съдба, но въпреки всичко техните послания са стигнали до нас. И ето, по този съвсем подходящ и достатъчно добре възприемчив начин, сме ги оставили в нашето днес и запазили за нашето утре.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!