80 години от гибелта на кап. Димитър Списаревски

На днешния ден се отбелязват 80 години от безсмъртния подвиг на капитан Димитър Списаревски. Граждани поднесоха венци и цветя цветя на паметника на героя в центъра на Белоградчик, съобщиха от Пресслужбата на институцията. Слово в памет на кап. Списаревски прочетоха Боян Минков – кмет на община Белоградчик и Даниел Дончев – уредник в Исторически музей – Белоградчик.

В своята реч г-н Минков призова: „Нека в днешния ден да се замислим, че с този подвиг Списаревски ни е завещал и важни поуки. Не случайно той е носител на титлата кавалер на ордена „За храброст”, но за да имаме герои, ние трябва да се грижим за тяхното създаване. За това, когато почитаме паметта на летеца, да отдадем поклон и към неговата майка – Елисавета Списаревска, живяла тук, в Белоградчик. Тя е давала всичко от себе си, за да изгради ценностна система и чувство за доблест още от най-ранна възраст на храбрия бъдещ летец. За да имаме герои един ден, ние също трябва да сме самоотвержени и добри докато те растат край нас.”

Г-н Дончев разказа за живота и подвига на героя и сподели думите на самия Списаревски: „Ние сме българи и трябва да браним всичко българско. Името на България трябва да стои най-високо и да свети като слънце в сърцето ни.“ Г-н Дончев също така наблегна, че: „Нашите герои са жертвали кръвта си и живота си за това да живеем ние свободни днес! Защото народ, който не помни историята си и не почита героите си е погубен.”

Стихотворение, посветено на подвига на българския пилот, бе прочетено от Братой Диков от Литературен клуб „Георги Савчев” и от Гергана Йолова – ученичка от СУ „Христо Ботев”.

Димитър Списаревски е роден на 19 юли 1916 г. в град Добрич. След Ньойския договор семейството му бива изгонено от града и се местят в Лом, а след това и в Белоградчик, където е родната къща на майка му Елисавета.

На 20 декември 1943 г. Списаревски влиза в своя първи и последен въздушен бой. Оказал се в бомбардировъчната група на противника, той предприема първия в историята на българската военна авиация въздушен таран. Постъпката му е толкова стъписваща, че предизвиква уважение дори у вражеските пилоти.

Снимки: Пресслужба община Белоградчик

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!