Луната и Юпитер над Видин тази вечер

Светещо и видимо леко „танцуващо“ небесно тяло привлече вниманието ми тази вечер. Снимките и видеото направих в интервала 19,30 – 20,00 часа. Виждаше се в посока Румъния и малко по малко се отдалечаваше (или ние).

Справка в http://astrocalendar.50webs.com/calendar.html показва, че до полунощ на 15 февруари, южно от Луната, се вижда планетата Юпитер. Това е петата по отдалеченост от Слънцето планета и най-голямата (с голяма преднина) в Слънчевата система. Погледната от Земята, Юпитер е най-яркият обект на нощното небе след Луната и Венера. Но Венера тази вечер ще е видима след полунощ. Юпитер е 2,5 пъти по-масивен от всички останали планети в Слънчевата система, взети заедно.

На снимката се вижда син ореол около планетата. При много по-голямо приближаване могат да се видят пръстените й.

Луната, която утре ще бъде в своята първа четвърт, изглеждаше съвсем „нормална“ с невъоръжено око и доста по-различна – при приближаване с техника. И тя, като Слънцето тези дни, сякаш се „тресеше“ от изригвания, които ясно се виждат на снимката. Частично разтопяване на мантията на Луната предизвиква изригвания на базалтови морета по повърхността, сочи справка в Уикипедия. Но дали заснетите „избухвания“ във видимата извита част на земния спътник са именно от това място, аз не бих могла да кажа. Просто ги заснех и ви ги показвам.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!