България – най-голямата мартеница

Надя Захариева

От древни времена съществува легендата за Баба Марта, предвестница на пролетта, непредвидима, но и любвеобилна. Баба Марта планината обитава, тя вижда и чува всичко по земята.

Когато от нас е доволна, слънцето ярко изгрява и топлина раздава. Птиците пеят, зайчета подскачат, катерички на клони се люлеят.

Когато ние сме лоши, гневни и злобни, Баба Марта тъмни облаци изпраща, обилен сняг се сипе, а вихрушка вилнее и ни призовава да се променим, да се извиним и с всички хора пак да се сдобрим…

Баба Марта е най-желана от нас на първи март. Тя много ни обича и с мартеници красиви ни обкичва. Цяла България грее и блести в бели и червени пискюли, ръчно направени от конци. Във всяка мартеница е заложена символиката и магията на древността. Белият конец е знака на мъжкото начало, на щастието и на светлината. Червеният конец е здравето, кръвта, раждането, топлината.

Голямо вълнение е да подариш мартеници на любимите хора, на малки и на големи, а по селата връзват мартеници на агнета и на козлета, на котенца и на кутрета. Нашите български мартеници са и прекрасни амулети, единствени по рода си.

И така, нека нашите мартеници-амулети ни радват и закрилят не само през пролетта, но и през цялата година с късмет, с любов и берекет. Нека цветовете и символите ни обединяват като небесната дъга и като райската градина. Защото това е България, това е нашата Родина!

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!