Белоградчик откри туристическия сезон

Начало на празничния ден беше положен с ранни издигания и полети с балони, последвани от велопоходи и пешеходни турове. На площад „Възраждане” в ранния следобед започна работилница за сухо плъстене, в която бяха изработени чудни форми, а в работилница „Отпечатъци” малките участници имаха възможността да творят с глина. През целия ден на централния площад имаше и благотворителен базар на Център за обществена подкрепа – Белоградчик, съобщиха от Пресслужбата на Общината. Сувенирите, изработени от потребители и служители на Центъра, бяха тематични, а средствата ще отидат за добра кауза – да се подпомогне лечението на Милена Костова от града. Имаше и демонстрация на местни гозби от торлашка кухня, представени от Даниела Иванова – библиотекар в читалище „Развитие – 1896 г.” в село Салаш.

Официалното откриване на туристическия сезон започна с водосвет от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил – Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, който благослови всички: „Радвам се да съм днес сред Вас на този празник, за да открием туристическия сезон и да помолим Бог да благослови нашите намерения, тъй като Белоградчик през последните десетилетия се оказва една своеобразна перла на северозапада. Пожелавам на всички нас преди всичко да бъдем добри домакини, за да можем да връщаме гостите, които ще идват при нас. Пожелавам на ръководството на общината и всички, които се занимават с тази дейност, да имат мъдрост, сръчност и умения да ръководят тези дела, за да можем да им даваме добър завършек.“

Гости на събитието бяха: Росица Кирова – заместник-председател на 49-то Народно събрание, Ани Арутюнян – заместник областен управител на област Видин, Цецка Цокова – гл. експерт Информация и реклама в туризма в община Видин, Александър Александров – кмет на община Ружинци, Мария Тодорова – кмет на община Чупрене.

В своята реч Боян Минков – кмет на община Белоградчик, каза: „Обещаваме, че ще привлечем инвеститори, ще създадем благоприятни условия за развитието на тези инвестиции, ще успеем да мобилизираме местните хора – вече привлякохме инвестиционен фонд, който ще подпомогне малкия и среден бизнес. Ще създадем и множество атракции, които ще забавляват туристите. Ще построим нов парк от хотел „Скалите“ до бившия Природонаучен музей, ще направим приключенски парк, още тази година ще ремонтираме и лятното кино, за да можем да излъчваме кино прожекции и да се изнасят спектакли. Разчитаме на развитието на спорта и културата. Ще развиваме туризма, защото това е бъдещето на Белоградчик! Ще го направим един малък бутиков туристически център, с който ще се гордее цяла България и най-вече вие – белоградчичани!“

Празничната програма започна с изява на Мажоретен състав към Детски комплекс – Белоградчик, последвани от представяне на клуб Аеробика, Мариам Александрова и школа Народни танци също към Детски комплекс. Всички те получиха бурни овации от публиката, която остана очарована от представянето им. Сред изявилите се също така бяха и вокално-инструментална група „Чаровни години” към Народно читалище „Развитие – 1893 г.” – Белоградчик, танцова формация „Калина” и вокално-инструментална група „Феникс” към НЧ „Развитие – 1893 г.”

Кулминацията на програмата бяха кукерските игри и обичаи на Сурвакарска група от село Сирищник. Тяхното пристигане бе посрещнато с нетърпение и любопитство от всички граждани и гости изпълнили площада. От групата благодариха за поканата и връчиха подарък на г-н Минков, като обещаха, че ще изгонят злото от града.

Снимки: Пресслужба Община Белоградчик

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!