Виена насърчава подвижното пчеларство

Австрийската столица откри онлайн борса за подвижно пчеларство. Идеята е проста: физически лица или земеделски стопанства предлагат онлайн големи площи с цъфтящи растения. След това пчеларите преместват кошерите си на тези места, а ползата от това е взаимна, съобщават от Пресцентъра на Община Виена, Международни офиси – София.

Пчелите играят важна роля за изхранването на човечеството. Медът е само едно от многото блага, които получаваме от тях. Всъщност тяхната основна биологична значимост не се ограничава само до това. Пчелите опрашват около 80 процента от растенията, чието размножаване зависи от насекомите. Почти всички плодове, зеленчуци, кафе, какао, маслодайни и др. имат нужда от тях. Борсата за подвижно пчеларство носи ползи както за селското стопанство, така и за пчеларството. Пчелните семейства последователно се преместват през сезона близо до площите с цъфтяща медоносна растителност, т. е. така се практикува подвижно пчеларство. Те използват най-добре пашата за медосбор и най-пълно опрашват селскостопанските култури, когато са близо до цъфтящите растения. По-доброто опрашване на растенията означава по-високи добиви, обяснява Курт Кротендорфер, президент на Виенската пчеларска асоциация. Освен това то допринася за опазването на здравето на екосистемата.

Услугата се предоставя от земеделските камари на Долна Австрия, Горна Австрия и Виена. Регистрираните фирми и институции предлагат места за миграция на пчели, а пчеларите могат да изберат място за преместване на пчелина на определени пасища. Новата платформа, която свързва пчелари и селскостопански производители, разполагащи с цъфтящи селскостопански площи, има за цел помогне на около 700 пчелари във Виена бързо и лесно да намерят места за своите кошери. Участието е безплатно.

Заместник-кметът на Виена по околната среда Юрген Чернохорски призова земеделските производители и пчеларите във Виена да използват активно борсата. Оптималното опрашване на много растения допринася за развитие на адаптирано към климата градско земеделие с висок дял на органични продукти. То повишава устойчивостта на екосистемите, а пчелите увеличават и подобряват биоразнообразието.

Снимка: © LK Wien/Theresa Wey

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!