• image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
 • image
Previous Next

My Blog

Hello and Welcome.

×

Грешка

Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

 

1DSCN9390

Граждански протест на Северозапада за тунел и магистрала до София

27.01.2018

Соня Мачорска

   Близо 700 коли се включиха в протеста на видинчани за тунел под Петрохан и магистрала София - Берковица – Монтана – Видин под мотото „Видин е жив!“.Организатор – Гражданско движение „Единни за промяна“. Това е вторият обединен протест на Северозапада. Първият е през 2014 година. От Националната гражданска инициатива "Тунел под Петрохан” са внесли в Народното събрание отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на Северозападна България. Очаква се до юни да бъдат започнати реални действия по стартирането на проекта.

   Колоните от чакащи ТИР-ове от двете страни на живата верига на протестиращите (от и за Дунав мост Видин-Калафат) достигат десетки километри.

Видео: Facebook: Sonya Kirilova Machorska

   Росица Кирова, лидер на Движението, сподели за местна медия: „От години гражданите на Северозапада получават нееднократно обещания, че ще има скоростен четирилентов път, магистрала до Видин и какво ли не още... Все още чакаме обаче!...С пускането в експлоатация на Дунав мост Видин-Калафат трафикът е 4 пъти над предвиденото, приходите са 5 пъти повече от очакваните, а пътят продължава да не отговаря на условията. Ежедневно стават катастрофи не заради лошата култура на шофьорите или заради скоростта, с която се движат, или заради неспазване на знаците и правилата за движение. Този фактор е съществен, но той съществуваше и преди 4, и преди 5, и преди 10 години... Всеки може да прецени, че за да не се случват тези неща, е нужно да имаме подходящи пътища, които да отговарят на трафика и натовареността на пътното трасе. Смея да кажа, че това е най-натовареното трасе в момента в България по отношение на тежкотоварни автомобили. И ако трябва да говоря за това, защо има проблем, проблемът е в това, че този трафик, който е генериран от съоръжението Дунав мост Видин-Калафат (говорим за тежкотоварни автомобили), по никакъв начин не отговаря на габаритите, на състоянието, на релефа, на пътното платно, което обслужва в момента моста, а това е международния път Е 79...“ Другото, което силно притеснява всички граждани, включили се в инициативата за магистрален път до Видин, е отказът от какъвто и да е разговор по въпроса. Идеята за магистрала до Видин през последните 5-6 години два пъти отпада и от националните приоритети на държавата... Ние не искаме нищо като подарък. Ние искаме парите от българските данъкоплатци да бъдат разпределяни така, че да развиват цялата територия на българската държава. Аз мисля, че това не е трудно и крайно време е да покажем, че сме непримирими... "

   Два дни преди протеста Видинският кмет инж. Огнян Ценков призова инициаторите му „да проявят разбиране и да не блокират пътя Е-79 при град Дунавци“, защото това щяло „да доведе до допълнително затрудняване на трафика, нарушаване правата на гражданите, пътуващи по пътя, възпрепятстване на тяхното свободно преминаване, както и до реален риск от възникване на пътнотранспортни произшествия.“ И ги призова „ протестът да бъде преместен на летището до село Иново“.

   Ден преди протеста във Видин изненадващо бе проведена Работната среща с участието на инж. Дончо Атанасов – председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, областен управител, кметове и др. На срещата бяха обсъдени актуални въпроси, свързани с инфраструктурни проекти в област Видин и предстоящи ремонтни дейности в новия строителен сезон. Инж. Дончо Атанасов подчерта, че правителството, министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ обръщат изключително внимание на пътя в направлението Видин-Монтана-Враца-София. Очакванията са през 2018 г. да завърши ремонтът на Петрохан – софийската част, включително град Костинброд. Има предпроектни идейни проучвания и за тунел под Петрохан, които ще бъдат завършени през 2019 г. Ще се търси финансиране на част от пътя между Берковица и Монтана, за да може участъкът София-Монтана да бъде в перфектно състояние. Ще стартират и процедурите за строителство и надзор и на участъка Мездра – Ботевград, обеща инж. Атанасов.

   В същия ден, по време на парламентарния контрол, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков представи три варианта за ново териториално деление на България. Едно от предложенията предвижда сегашният Северозападен регион (Видин, Монтана, Враца), който е най-бедният не само в България, но и в целия ЕС - да се събере с областите Софийска, Благоевград, Кюстендил и Перник в нов Западен район. Новото райониране се налага най-вече заради запустяващия Северозападен район, каза министърът. Там вече живеят по-малко от изискваните според европравилата за регионално деление 800 хиляди души. Очертава се в близките години това да се случи и със сегашния Северен централен район, където населението е на тази граница.

2 DSCN9414

3 DSCN9398

4 DSCN9402

5 DSCN9416

6 DSCN9407

7 DSCN9420

8 DSCN9405

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Патронен празник на Природо-математическа гимназия – ВидинПатронен празник на Природо-математическа гимназия...

  Патронен празник на Природо-математическа гимназия – Видин

Видин посрещна своя ВладикаВидин посрещна своя Владика...

  Видин посрещна своя Владикаска    НВП Видински митро [ ... ]

България на международно туристическо изложение IMTM в ИзраелБългария на международно туристическо изложение IM...

    България на международно туристическо изложение IMTM в Израел

Втори граждански протест на Северозапада за тунел и магистрала до СофияВтори граждански протест на Северозапада за тунел ...

  Втори граждански протест на Северозапада за тунел и магистрала до София

Пресконференция, която започна с цитат от Библията...Пресконференция, която започна с цитат от Библията...

  Пресконференция, която започна с цитат от Библията...p;... ]

20 милиона лева за драгираща техника по река Дунав 20 милиона лева за драгираща техника по река Дунав...

  20 мstrong>илиона лева за драгираща техника ng> 30.01.2018 Соня Мачорска  &n [ ... ]

Съдебен иск за клевета завежда Видинска света митрополия Съдебен иск за клевета завежда Видинска света митр...

  Съдебен иск за клевета завежда Видинска света митрополия

Първи кръг от избора за Видински митрополитПърви кръг от избора за Видински митрополит...

Първи кръг от избора за Видински митрополитbsp;Епархий [ ... ]

Граждански протест на Северозапада за тунел и магистрала до СофияГраждански протест на Северозапада за тунел и маги...

  Граждански протест на Северозапада за тунел и магистрала до София

Кукери гонят лошотиитеКукери гонят лошотиите

  Кукери гонят лошотиитеачорска    Кукери в село Джинот, об [ ... ]

По-стари статии

Език

adv_variant_1.jpg
Tuesday, 20 Февруари 2018
Няма снимки
DSCN3765.JPG
Няма снимки

Adwise

Няма снимки
DSCN1335.JPG
bookalbumbg.jpg