Четвъртък, 21 Ноември 2019
 

За втора поредна година – Ден на отворените врати на Дунав мост Видин-Калафат, 01.07.2011

     Близо 70 граждани посетиха строежа на уникалното трансгранично железопътно съоръжение, прилежащата инфраструктура и производствената база на FCC Conctruccion.
     Зам.-мениджърът на проекта „Дунав мост Видин-Калафат”– инж. Хулио Руис обстойно и изчерпателно представи построеното до момента и отговори на всички зададени му въпроси. С особен интерес бе наблюдавано бетонирането на една от наклонените колони при стълб РВ11 (в плавателния участък на реката), транспортирането на бетоновозите с платформа и взимането на лабораторни проби за качеството на бетона преди самия процес на бетониране.
     Интересът на присъстващите бе провокиран от размерите, както на „видимата” 40-метрова височина на моста, така и от онази, която е под нивото на водата и която, всъщност, е двойно по-голяма – до 80 метра дълбочина.
     Гражданите можаха да видят почти цялото ново 19-километрово пътно трасе и 7-километровото железопътно, преминавайки покрай голяма част от пътните и железопътни надлези от прилежащата инфраструктура към моста. В Свободна безмитна зона, където е разположена производствената база на FCC Conctruccion, бяха разгледани: асфалтовата база, двата бетоновите възела, арматурния цех, халетата за производство на стоманобетонните конструкции за моста и прилежащата инфраструктура и добива на каменни фракции. Беше разгледана изградената връхна конструкция на моста в неплавателния участък на Дунав и пътната плоча, изграждаща се в момента над стълб РВ4, строителните дейности в плавателния участък на реката и първите 50 метра от румънския бряг, докъдето се работи от българска страна и фирмата-изпълнител.
     Част от въпросите бяха свързани с бъдещата техническа поддръжка и експлоатация на моста, както и с възможността под моста да могат да преминават големи кораби и при най-високите води на Дунав.
Към момента 63% от строежа на моста е завършен.

 

 
EU
45209