Понеделник, 18 Ноември 2019
 

Последният ростверк, 01.11.2010

  Бетониране на последния  ростверк (при стълб РВ12) в навигационната част  на Дунав наблюдаваха при днешното си посещение на строежа на Дунав мост Видин - Калафат студенти-магистранти от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, специалност „Мостостроене”. Бетониране, което се извършва от бетоновози и бетон-помпи, натоварени на баржи, и с бетон, произведен в Бетоновия възел на  FCC Construccion по европейски стандарни, с клас на якост 60МРа.

   Професионално любопитство бъдещите инженери  проявиха  към вантовата конструкция на моста и започващия монтаж на закладните части за вантите в пилоните при стълб РВ9.

   Изключителен интерес бе проявен и към връхната конструкция на моста, която се изгражда изцяло от предварително напрегнат стоманобетон. Сегментите за тази конструкция, защитните елементи за опорите и всички останали елементи за изграждане на моста и прилежащата инфраструктура се произвеждат в Базата на FCC Construccion,  разположена наблизо.

   Бъдещите строителни инженери разгледаха и строежа на надлезите от прилежащата инфраструктура, новите Товарна  и Пътническа гара,  новите коловози и 14-километровата нова контактна мрежа
 
EU
45001