Сряда, 13 Ноември 2019
 

Посланикът на Франция в България разгледа Дунав мост Видин-Калафат, 08.06.2012

         Н. Пр.Филип Отие – посланик на Франция в България, посети строежа на Дунав мост Видин-Калафат, придружаван от делегация от френското посолство, в състава на която бяха Матю Брюшон – икономически съветник и зам.-ръководител на Регионалната икономическа служба и Кзавие Вогт – стажант в посолството.
    “Този мост между България и Румъния ще е мост на Възраждането” – сподели посланик Отие, след като изслуша представянето на Проекта от инж. Хулио Руис, зам.-мениджър от страна на Изпълнителя  и инж. Майк Тейлър, главен инженер за прилежащата инфраструктура от страна на Надзора.

    Започна бетонирането на монолитния сегмент от устой А3 на румънския бряг към последния стълб на моста РВ12. Продължава монтажът на сегменти от връхната конструкция на последните два стълба, както и напрягане на конструкцията.
Продължава монтажът и на защитните елементи при четирите стълба от навигационния канал на Дунав.
Завърши изграждането на пътната плоча от връхната конструкция на моста в неплавателния участък на Дунав, предстои доизграждане на последните метри от пешеходната й зона.
Продължава доизграждането на жп естакадата, железопътната и  пътна инфраструктура. към моста.
Част от пътните възли и надлези от прилежащата инфрастуктура към моста са пуснати в експлоатация, а останалите са в своята последна строителна фаза. Построени са сградите на международните пътническа и товарна жп гари във Видин, както и новото жп трасе.
Физическото изпълнение на прилежащата инфраструктура от българска страна към момента е  91% и  81% - на моста.  Изпълнението на инфраструктурата от румънска страна е 95%.
Към момента на различните обекти на Проекта работят общо 980 специалисти и работници, като 85,3% са българи, а останалите – чужденци

 
EU
44711