Сряда, 13 Ноември 2019
 

Нов участък от жп трасето към Дунав мост Видин-Калафат, 12.12.2011

    Високо напрежение от 25 000 волта бе пуснато днес по 9750 м железен път от Товарна гара – Видин в посока Дунав мост Видин-Калафат. Това е вторият участък от новото жп трасе, което се изгражда в рамките на проекта.

   Първият електрифициран участък от 4257 м от междугарие Видбол-Видин до Пътническа гара Видин бе пуснат в ескплоатация през ноември 2010 година.

   При монтажа на релсовия път в тези участъци са използвани алуминиево-термитни заварки, които позволяват движение на високоскоростни влакове. Контактната мрежа също е съобразена с тези изисквания за скорост от 160 км в час.

   В рамките на проекта по изграждане на прилежащата инфраструктура към моста се изпълняват още три участъка от железния път, два от които не са електрифицирани и по които ще се използва дизелова тяга. Това са участъците от разделен пост – Капитановци до мина „Кошава” (950 м) и от разделен пост – Капитановци до ферибота (600 м). По тяхната дължина в момента се извършва т. нар. „долно” и „горно” строене – строеж на водостоци, железен път и канавки. Предстои изграждането и на електрифициран участък от 767 м между Пътническа и Товарна гара – Видин.

    87% от строителните работи по изграждането на прилежащата инфраструктура към Дунав мост Видин-Калафат,  предвидени по договора, вече са изпълнени. Мостът е изпълнен на 71%.

 
EU
44697