Общност „Мостове“ против 100-те милиона за „ексхумиране“ на детската болница

Соня Мачорска

Отворено писмо с остър тон са изпратили от Общност „Мостове“ срещу подписания от министър Ананиев договор за изграждането на Национална многопрофилна детска болница, съобщиха самите автори. В писмото, адресирано до Министър-председателя, министър Ананиев и Омбудсмана, от Общността пишат:

„Цялата държава събира дарения, хората отделят от залъка си за общото благо, хора припадат от глад, мнозина треперят за физическото си, личностното си, психическото си, гражданското си оцеляване и въпреки това протягаме ръка, правим инициативи, не спим по цели нощи да организираме доброволци, да подпомагаме медиците си, да подкрепяме уязвимите общности, да търсим нестандартни решения за да запазим целостта на обществото ни. И всичко това, за да получим най-звучния шамар в тази криза – министър Ананиев подписва договор за 100 милиона лева за ексхумирането на една мъртва нефункционална, опасна сграда. Сега? Защо?

Залостили сме семействата си в домовете си и съдействаме на властите да се справим заедно в тази криза, но не сме залостили умовете си.

Какво правите, г-н Ананиев? Имитирате обществено полезна дейност в момент на извънредно положение? Възползвате се от ограничителните мерки, за да прокарате неприемливо за никого решение? Планирате да прахосате огромна сума от и без това оскъдния бюджет, недостатъчен за най-спешните в момента разходи? Кой е поредният, който ще се облагодетелства от подобни безумни решения?

Във време, в което пълните сметка на МЗ, пускате DMS кампания за набиране на средства за закупуване на неща от първа необходимост за лекари и медицински персонал, Вие за пореден път искате да ни убедите, че трябва да хвърлите на вятъра милиони за една гробница. Никому ненужна. Модерна само на боя и на фасада, но гнила отвътре. Когато се събори и вземе своите жертви, тогава пак ли ще има DMS кампания за да обезщетяваме семействата на пострадалите? Никой здравомислещ човек, а още по-малко министър, няма да заложи на този строеж, защото, ако вярва, че политиките на управлението, в което участва са устойчиви, то той не би взел решение, което ще коства човешки животи и той би носил отговорността за това. Явно Вие сам не вярвате на правителството в което работите и в неговия дълъг политически живот.

Разбирате ли колко деморализиращи са прахосническите ви действия за дарителите, които вече са дарили, вярвайки че държавната хазна има нужда от подкрепа?

Не се ли вижда точно в тази криза колко са нужни адекватни и модерни лечебни заведения. Защо подвеждате обществото и инвеститорите, че този строеж е възможен?

Точно в този момент обществото ни има нужда да вижда адекватни действия от адекватни управници. Категорични сме, че актът на подписването на този договор не демонстрира нито едно от двете.“

С петиция, събрала само днес 5500 подписа, вече се иска оставката на министър Ананиев.

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта, който не се издържа от групировки или финансови институции! Сайт за обикновените хора на 4 езика. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!