Среща-дискусия за минералните води във Видин

Участие в срещата взе кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. Целта беше да се определи ясна стратегия как ще се използва този ценен ресурс, да се начертаят конкретни стъпки и да се постигне обединение на цялата общественост около една конкретна визия, съобщиха от Пресцентъра на Общината. Обсъждането на важната за региона тема се проведе по инициатива на Росица Кирова, народен представител и заместник-председател на 46-ото Народно събрание. Във форума се включиха народните представители от предходния парламент Иво Атанасов и Филип Попов. Участваха още Величко Величков, изпълнителен директор на Българската асоциация по подземни води и Цвети Лукарска, председател на Камарата на минералните води в България. Присъстваха заместник областният управител на Видин Шишман Чаушев, съветници от ОбС – Видин, експерти от общинската администрация, кметове на общини от областта и на населени места в Община Видин, представители на институции и организации, граждани.

Разработването на минералните води има ключово значение за бъдещото развитие на Видин, заяви кметът на Общината д-р Цветан Ценков. „Реализирането на този потенциал е въпрос на взаимодействие на местната власт с централната и на всички институции и организации, които са готови да подкрепят общинските намерения за тези минерални извори“, посочи той. Работата по този казус е започната още от началото на настоящия мандат, като са проведени няколко срещи в Министерството на околната среда и водите. В резултат Общината вече разполага с цялата необходима документация за три извора – в Сланотрън, във Видин (в района на крепостта „Баба Вида“) и в Градец (в близост до местността „Алботин“, където минералната вода е с питейни качества). Светла Ангелова, началник на отдел „Екология“ в Община Видин, разясни в тази връзка, че трите извора вече са актувани като публична общинска собственост, а през месец май тази година Министерството на здравеопазването е издало и балнеологични оценки за тях.

Изпълнителният директор на Българската асоциация по подземни води Величко Величков на свой ред обясни, че през 2018 г. са направили доклад, показващ актуалното състояние и потенциала на минералните води в Сланотрън. На тази база е получена т.нар. временна заповед за утвърдени ресурси, която може да послужи в бъдеще като основа за изграждане на нови сондажни съоръжения. Експертът описа и стъпките, които са необходими, за да се разработят минералните води. На първо място, с решение на Общинския съвет в бюджета да бъдат определени средства за изработване на проекти за изграждане на сондажни съоръжения. На следващо място идва направата на самите сондажи. Около реализирането на тези конкретни стъпки се обединиха участниците в проведената днес среща-дискусия.

Има много добър потенциал за развитие на балнеологията във Видин, заяви на свой ред председателят на Камарата на минералните води в България Цвети Лукарска. Тя обясни, че една от основните функции на камарата е привличане на инвеститори в сферата на балнеологията и интерес към нашия регион не липсва: „В контакт сме с няколко чуждестранни инвеститори, които действително се заинтересуваха от региона, именно защото те искат да стъпят на място, което все още не е развито“, каза Лукарска.

По време на срещата изказвания направиха кметовете на селата, Градец, Сланотрън и Антимово, които подчертаха важното значение на минералните води за развитието на техните селища. Общинското ръководство е твърдо решено продължаващата вече над 20 години сага с минералните води да има своя успешен завършек, посочи д-р Цветан Ценков. Видинският кмет благодари на инициаторите на срещата за желанието им да възобновят дебата по този важен въпрос, както и на експертите за предоставената важна информация. „Общинските съветници са тези, които ще вземат решението“, подчерта д-р Ценков, като увери, че администрацията ще спази всички законови процедури.

Снимка: Пресцентър Община – Видин

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!