„Поемаме управлението веднага или… Терминал 3…“

Това каза днес във Видин бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов пред препълнената Спортна зала в града, която го посрещна на крака.

Парламентарната група на бившите управляващи от вчера е във Видин по покана на Росица Кирова, депутат от Видински многомандатен избирателен район и зам.-председател на Народното събрание.

Повод за посещението е анализ на сегашното състояние на държавата при „вредното управление на „Продължаваме промяната“ и коалиция.

Росица Кирова припомни направеното от ГЕРБ за осигуряването на средства и започване на строителството на магистралния път Видин-Ботевград, който от година е в застой, а заделените за това 1 500 млн. в АПИ са изхарчени от сегашните управляващи. Тя припомни и спрялото развитие на проекта за тунел под Петрохан, за който все още не е възложена оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС)…

Кирова остро разкритикува управляващите и за незаинтересоваността им към минералните води на България.

Тома Биков акцентира върху „хакерската атака на пощите“, които спряха работа за две седмици, след като бяха „извадени“ от състава на МТИТС, което няма как да не е свързано с министъра на транспорта, собственик на ЕКОНТ…

Неговото изказване беше прекъснато от влизането на д-р Цветан Ценков, кмет на Видин, който се насочи към официалните лица и лично поздрави Бойко Борисов, като му благодари за осигурените от неговото правителство пари за обновяване на центъра на града и градската градина.

Теменужка Петкова, бивш енергиен министър, изтъкна заслугата на ГЕРБ за изграждането на Газов хъб „Балкан“, за подменените компресорни станции и възможността за получаване и изпращане на всякакъв вид природен газ. Тя разкритикува отказът на България да закупува руска газ директно, а чрез посредници, оскъпяването при което ще е „20-40 лева месечно от всеки джоб“.

Дилян Добрев, бивш енергиен министър, прогнозира, че скоро хлабят ще стане 2 лева, а използваната от земеделците тор от 350 ще скочи на 2000 лева. Причина за което, освен скъпия природен газ, ще е и скъпата елелектроенергия, тъй като компенсации за бизнеса от 1 май вече няма да се изплащат.

Томислав Дончев, бивш вицепремиер, сравни политическите предавания със сапунените сериали… Той акцентира в изказването си на „уникалната ситуация – България не подкрепя военно Украйна, а е единствената държава, на която е спряно газоподаването“… Той призова присъстващите да подкрепят не „вносно, а произведено в България“ правителство.

Всички изказвания периодично бяха прекъсвани от скандирания: „Оставка!“, „Съд!“, „Киро вън!“, „Победа!“.

Бойко Борисов, типично в негов атрактивен стил, привеждаше данни от Националния статистически институт, сравнявайки благосъстоянието на българите преди година и сега. Той припомни заслугата си за построяването на Дунав мост Видин-Калафат и осигуряването на пари за пътя Видин-Ботевград. Той наблегна и на многото заеми, които поема правителството, които трябва да се връщат след три години… Накрая даде заявка за управление „сега, веднага или най-късно до година – година и половина“.

error: Content is protected !!