Казанлък се поклони на Маестро Петко Стайнов

По традиция Петко-Стайновите празници в Казанлък започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на академика в двора на гимназията, кръстена на името на известния композитор. Музикалните празници, посветени на големия български композитор, родом от Казанлък, традиционно започват на рождения му ден – 1 декември 2022г. Днес се изпълват 126 години от неговото рождение, съобщиха от Пресцентъра на Община Казанлък.

Внукът и управител на Фондация „Петко Стайнов“, който носи името на Маестрото, изрази радостта си да види на живо толкова много деца и ученици пред монумента на именития си дядо. Той посочи, че 2022 година ще позволи провеждането с публика на музикалните събития в празничните дни. „Те ще бъдат венец на честванията, подготвени за големия юбилей миналата година на 125 години от рождението на даровития композитор.“ Петко Стайнов прикани всички, които посещават столицата да посетят и паметника на именития му дядо в Борисовата градина, който също бе открит за юбилея през 2021 г. „Той много обичаше Казанлък и мисля, че имате основания да се гордеете с него като Ваш съгражданин.“, увери управителят на едноименната фондация.

„Помислете какви възможности има пред Вас – как един човек, изгубил зрението си е достигнал да бъде част от световното културно наследство!“, прикани младите директорът на Националния хоров фестивал „Петко Стайнов“ Младен Станев. Той посочи, че величието на големия творец не се измерва със зрението му: „Той е намерил възможността с това, което му е дадено да достигне до върховете на своя ум и да го представи пред света.“, посочи хоровият диригент и пожела на младите да развиват талантите и уменията си, за да постигат успехи.

В рамките на четири дни музикалните събития, посветени на живота и творчеството на известния композитор и виден общественик, на хоровата и симфонична музика отново събират публика и изпълнители в Казанлък. Първата празнична вечер ще бъде посветена на 50-годишния юбилей на Смесен хор „Петко Стайнов“. От 18,30ч. в залата на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия – Казанлък хористите, под диригентстсвото на Младен Станев, директор на хоровия фестивал, ще изпълнят Кантата „Глория“ от Антонио Вивалди, с участието на солисти и Симфоничен оркестър – Габрово.

От 09,00ч. до 16,00ч. Дом „Петко Стайнов“ обявява Дни на отворените врати за посетители в рамките на празниците. Сградата е превърната в музей преди 10 години и е паметник на културата от национално значение. Тя е дарение на Община Казанлък – на Исторически музей „Искра“ от неговия син арх. Стефан Стайнов, който основа и фондация на името на своя именит баща.

На 2 декември от 18,00ч. в Музея на фотографията и визуалните изтуства публиката ще може да се наслади на камерен концерт на Вокална студия на оперната певица Стефка Минева. С виртуозните си изпълнения примата отдавна е достигнала до най-значимите световни оперни сцени, а в последните години активно работи с млади таланти. В концерта ще вземат участие нейни възпитаници от цял свят.

На 3 декември от 11.00 ч. ще бъде дадено начало на Петия Национален хоров фестивал, посветен на именития композитор с концерт-матине на Смесен камерен хор „Севтополис“ с диригент Дора Кошева. Мястото отново е залата на Исторически музей „Искра” и Художествена галерия – Казанлък. Разпределени в две части, за казанлъчани и техните гости ще пеят седем хорови формации от цялата страна. Някои от тях, вече впечатлени от хоровия фестивал гостуват за втори или трети път, други, като Представителен смесен хор „Родна песен“ от град Хасково, ще участват за първи път. Освен от Казанлък, публиката ще чуе хорови формации от Шумен, Дупница, София, Габрово, Харманли.

Снимки: Пресцентър Община Казанлък

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!