Нова индустрия със слонска трева

Строителната индустрия е причина за огромни емисии на CO2. Преминаването към био материали, като например изолационни влакна от слонска трева, може значително да намали нейния отпечатък върху климата. Отглеждането на влакнодайни култури за строителство на био основа е не само модерно направление в индустрията, но и шанс за замяна на природните материали, като дървесина, например. Това стана ясно на проведената днес пресконференция на тема: „Построяване на промишлена зона на територията на с. Раковица, община Макреш“ с участието на Юрген Айзеле – управител на БИБ Биобазирани Индустрии България ООД, и екип.

Влакнодайните растения мискатус, познат като слонска трева, силфия или пчелна паша, индустриален коноп са все целулозни растения, които се използват в строителството за изолационни материали, плоскости за вътрешен дизайн, пелети, брикети и др. видове строителни плоскости. /челната снимка/

Промишлена зона в село Раковица. Какво разказа за това Юрген Айзеле, в превод на Нели Ванкова:

1 DSCN87992 DSCN8800

Защо инвеститорът е избрал именно терен в село Раковица за въпросната индустриална база?

3 DSCN88034 DSCN88045 DSCN8805

Как и какво точно се преработва от слонската трева, чиято продължителност на живот, след засаждане, е 20 години. Растението достига 2,5 – 3 метра, а корените му са на дълбочина до 30 сантименра?

6 DSCN8806

Юрген Айзеле сподели с присъстващите журналисти и кметове от област Видин за произвеждания биогаз в Кула, разказа подробно историята на плантацията в Киреево и намерението иновативното предприятие в Раковица да се простира на площ от 1300 декара. Той и Красимира Станкова, офис мениджър на фирмата, споделиха също за проблемите с намиране на собствениците на част от земите и др. Юрген Айзеле добави, че в България тази година са засадени само 30 корена от слонската трева, а в съседна Румъния – 78 000. Веднъж засадено, растението доста трудно се изкоренява, дори със специална машина

. Насажденията от мискатус, силфия и индустриален коноп не се субсидират от Европейския съюз. И по този повод г-н Айзеле каза, че е по-добре селскостопанските производители да не разчитат на субсидии, а на продажба на продуктите от своята дейност.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!