55 000 опита за незаконно влизане в България предотвратили „Гранична полиция“

През 2021 година миграционната обстановка по държавната граница на Република България продължи да бъде динамична. Въпреки че миграционният натиск достигна своя минимум през април 2020 г. поради разрастващата се епидемия от covid-19 и предприетите в тази връзка редица сериозни мерки, то през следващите месеци започна постепенно увеличаване на нивата, като през октомври 2021 г. миграционният натиск достигна своя пик за последните две години, съобщават от Пресцентъра на Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР.

През 2021 г. граничните полицаи са предотвратили около 55 000 опита на чужди граждани да влязат незаконно на територията на България, което е с над 4 пъти повече в сравнение с 2020 г. 1 386 незаконни имигранти са задържани от българските гранични полицаи. По подадена от ГДГП информация, съседните гранични власти са задържали 201 лица на съпределна територия, а 53 425 лица самостоятелно са се завърнали във вътрешността на съседните държави, след като са установили наличието на български патрули и постове по линията на границата.

Най-натоварена в миграционно отношение през 2021 година остана българо-турската граница. Предотвратени са 42 168 опита за незаконно влизане в България, което е с над 5 пъти повече в сравнение със същия период на 2020 г.

На българо-гръцката граница има предотвратени 12 800 опита на чужди граждани да влязат незаконно в страната, което е над 2 пъти повече в сравнение с 2020 г.

Във връзка с непрекъснато усложняващата се оперативна обстановка и увеличените опити за незаконно преминаване на държавната граница, през 2021 г. продължи провежданата съвместна специализирана полицейска операция с участие на сили и средства от ГДГП, други структури на МВР и 400 военнослужещи от МО.

През изминалата година се извършиха неотложни ремонтно-възстановителни дейности по инженерното съоръжение от възпрепятстващ тип по българо-турската държавна граница и прилежащия път с участието на военнослужещи и специализирана инженерна техника от МО. Ремонтирани са повредени водостоци, възстановен е прилежащият път и нарушенията по целостта на инженерното съоръжение в зоната на отговорност на ГПУ- Свиленград и ГПУ- Елхово.

През 2022 г. са регистрирани 259 заявителски материала, като от тях са образувани 195 досъдебни производства по чл. 280 и чл. 281 от НК. Увеличението спрямо предходната година е с 25%. Към наказателна отговорност за каналджийска дейност са привлечени 207 лица, които са направили опити за превеждане на 1 616 мигранти.

През 2021 г. служителите от ГДГП – самостоятелно и в съвместни операции, са участвали в задържането на общо 16 061 756 къса цигари, което е увеличение с почти 5 пъти, сравнено с 2020 г. Най-голямо количество контрабандни цигари са задържани на Пристанище Бургас, като в 8 случая са задържани 13 029 180 къса цигари.

През отчетния период при проведени съвместни специализирани полицейски операции в зоните на отговорност на РДГП-Кюстендил и РДГП-Смолян са изпълнени 50 полета на специализирания отряд за въздушно наблюдение на Гранична полиция, в резултат на което са открити и унищожени 9574 кг канабис.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!