Математически маратон „50 години Математическа гимназия Видин“

Днес тържествено бяха наградени участниците в Математическия маратон, посветен на 50-годишнината от създаването на Математическата гимназия във Видин. На специалното събитие беше изразена и благодарност към родителите на маратонците. Участниците получиха грамота и тениска с логото на маратона, а родителите – благодарствено писмо.

Математическият маратон стартира в началото на учебната 2021-2022 година по идея на учителя по математика Тома Георгиев, който също е възпитаник на Гимназията. Пет месеца учениците трябваше да решат по 10 задачи всеки месец. Стартират 66-ма от 5 до 12 клас, решават всичките 50 задачи 46 ученика, които бяха наградени днес.

Приветствие към младите математици и техните родители отправиха: учителят Тома Георгиев, директорът Румяна Петрова и председателят на Училищното настоятелство Лили Цанова.

Първи бяха наградени четиримата автори на логото на математическия маратон и асистирали създаването на интериора на STEM центъра в Гимназията, в който корпус са специално оборудваните кабинети за обучение по природо-математически науки: Десислава Цанкова, Виктория Цветанова, Петър Петков и Калоян Велинов.

„Идеята дойде съвсем емоционално, тъй като този юбилей е много значим за нас. И аз мислих по този въпрос, реших да бъде числото 50, т.е. 50 задачи по случай 50-годишнината. А 50 задачи това е значително количество и, както всяко изпитание, което е дълго и уморително, да се нарече маратон. Така предложих на учениците да решим 50 задачи и да ги разделим на интервали – пет месеца по 10 задачи. Задачите са от учебния материал, не са на по-високо ниво, за да има по-масово участие“ – споделя Георгиев.

Първият маратон на математиците от Видин завърши успешно със заявка за следващи и още по-масови.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута . Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта за обикновените хора. Дарението може да се направи независимо в каквато и да е валута. Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

error: Content is protected !!