Близо милион недекларирана валута на митниците

Недекларирана валута с обща левова равностойност в размер на 254 209 лв. откриха митнически служители на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат и над 3.5 млн. шведски крони на Митнически пункт Капитан Андреево, съобщават от Пресцентъра на Агенция „Митници“.

На 18.11.2022 т. в района на ГКПП Дунав мост Видин–Калафат е спрян за проверка товарен автомобил, управляван от турски гражданин. При извършване на контролните действия инспекторите откриват недекларирани 30 000 евро, укрити в естествена кухина на кабината на превозното средство.

На 16.11.2022 г. при друг случай в района на Дунав мост Видин-Калафат митническите служители селектират за щателна проверка товарен автомобил, пътуващ от Чехия за Армения през България. Те установяват, че в кабината, под леглото на водача, са укрити 4 пачки по 200 банкноти с номинал 50 евро на обща стойност 40 000 евро.

На 13.11.2022 г. отново в района на ГКПП Дунав мост – Видин–Калафат при проверка на турски товарен автомобил митническите инспектори откриват недекларирани и скрити във възглавницата на водача 59 975 евро. И в трите случая са съставени актове по Валутния закон.

На 19.11.2022 г. на МП Капитан Андреево пристига лек автомобил марка „Пежо“ с шведска регистрация. Водачът- шведски гражданин, който пътувал сам от Кралство Швеция през България за Турция заявил пред митническите служители, че не пренася стоки, валута или парични средства за деклариране. По метода „анализ на риска“ колата е селектирана за щателна митническа проверка, при която във фабрични кухини в багажното отделение са открити пачки шведски крони с различен номинал. Общото количество на откритата недекларирана валута е 3 566 890 шведски крони с левова равностойност 635 327 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково-Териториално отделение –Свиленград. Водачът с инициали М.А. е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!