Областният управител се срещна с кметове и ръководители на териториални звена в област Видин

Областният управител Иво Атанасов и заместник областният управител Ани Арутюнян се срещнаха с ръководители на териториални звена на централната изпълнителна власт в областта, съобщиха от Областна администрация.

В началото на срещата Атанасов призова присъстващите да го информират за всеки проблем, за всяка трудност в работата си, за да може той, съвместно със заместник областния управител, да търсят навременна подкрепа от централната власт за решаване на всеки казус.

По време на срещата беше докладвано изпълнението на текущи дейности в работата на териториалните звена и констатираните проблеми, чието решаване би подобрило административното обслужване на гражданите и юридическите лица. Ръководителите на областните структури отбелязаха, че като цяло дейностите им са обезпечени от гледна точка на материално-техническата база. Изключение правят част от работните места в сферата на социалното подпомагане и пожарна безопасност и защита на населението. Амортизираният автопарк е проблем за структурите на гранична полиция, като се очаква скорошното му обновяване. За същия проблем информират и ръководителите на ВиК – Видин и Областно пътно управление.

Кадровите проблеми се оказваха най-често срещани в работата на териториалните звена в област Видин. За това информират ръководителите на ОД на МВР, РД ПБЗН, МБАЛ „Света Петка“ – Видин, ВиК ЕООД – Видин, РД Социално подпомагане, отдел „Статистически изследвания – Видин“, отдел „Държавен архив“ – Видин, Областно пътно управление.

Ниско заплащане в работата на служителите се докладва от представителите на Районна служба „Изпълнение на наказанията” – Видин, отдел „Държавен архив“ – Видин, отдел „Статистически изследвания – Видин“ и ВиК ЕООД – Видин. Съответно ниското заплащане води след себе си и голямо текучество на заетите.

Недостатъчното финансиране за текуща издръжка на дейностите, за поддръжка на сгради и съоръжения се постави като проблем от ръководителите на РД ПБЗН и отдел „Държавен архив“ – Видин.

По време на срещата, част от ръководителите на териториални звена поставиха за решаване и конкретни проблеми, засягащи структурите им, за които също ще се търси съдействие от ресорните министерства.

Директорът на офиса на НАП във Видин призова териториалните звена максимално да се ангажират и да работят активно за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса, като за целта институциите да си съдействат и да се ползват приоритетно възможностите за предоставяне на вътрешни услуги.

В края на работния форум, областният управител Иво Атанасов апелира присъстващите да бъде информиран своевременно в случай, че върху тях се упражнява нерегламентирано влияние и натиск. Атанасов призова за проява на уважение към труда на всеки един човек, работещ в държавната администрация.

Вчера, 26 юли 2023 г., областният управител Иво Атанасов и заместник областният управител Ани Арутюнян се срещнаха и с кметовете, и председателите на общинските съвети в областта. По инициатива на Атанасов, представителите на местната власт поставиха на неговото внимание ключови въпроси и проблеми в работата на общинските администрации, както и възможностите за решаване на обществено значимите въпроси.

Труден мандат отчитат по-голяма част от общините в област Видин, стана ясно от проведените разговори. Пандемията от COVID-19, военният конфликт в Украйна, множеството парламентарни избори, политическата несигурност, инфлацията – това са едни от основните предизвикателства, белязали мандат 2019 – 2023 година в общинските администрации.

Като ключови въпроси, кметовете на общини поставиха на вниманието на областния управител и заместник областния управител проблемите, свързани с капиталовите разходи по общини, забавяне на процедури по предоставяне на културно-исторически обекти държавна собственост за стопанисване и управление на общините, необходимост от предприемане на спешни действия във връзка с ремонт и рехабилитация на части от републиканската пътна мрежа в областта, необходимост от прецизиране на процедури за осигуряване на работна сила при отстраняване на последствия от настъпили бедствия и аварии.

„Заедно със заместник областния управител Ани Арутюнян ще съдействаме за решаване на проблемите в общините на територията на областта. Вървим напред и гледаме в една посока – развитието на област Видин“, заяви Атанасов по време на работния форум. Областният управител изтъкна, че е важно централната и местната власт да вървят ръка за ръка, защото тогава резултатите са наистина видими и осезаеми за населението.

Снимки: Обастна администрация

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!