Висшето образование в България става безплатно

Отпадат таксите за обучение на студентите и докторантите, които са по държавна поръчка, обяви премиерът Николай Денков, съобщиха от Пресцентъра на Министерски съвет. Те ще се поемат от държавата и това ще важи още от втория семестър на тази академична година, т.е. след около месец. Така ще станем като много европейски държави, в които висшето образование е безплатно, посочи акад. Денков. Сред тях е Германия.

До премиера застана и зам.-шефката на групата на ГЕРБ в парламента Теменужка Петкова – знак, че голямата новина е обща заслуга на съуправляващите. Поправките в Закона за висшето образование, с които таксите ще отпаднат, вече са качени за обществено обсъждане.

Това ще струва на държавата между 120 и 150 млн. лв. годишно, като средства са осигурени и за първия семестър на учебната 2024/2025 г. Общият брой на записаните студенти в държавните висши училища през академичната 2022/2023 г. е 188 194, подобна е бройката и за тази година. Докторантите са 6259. В момента те плащат между 300 и 2200 лв. на семестър, в зависимост от вуза и специалността.

За защитените специалности, които и сега са освободени от такси, ще се мисли за целеви стипендии, с които да се повиши интересът към тези професионални направления. Основното в момента е да сме сигурни, че няма умно дете в България, което иска да учи в университет и не може да го направи, защото трябва да плаща такси, обясни премиерът.

“Това ще даде достъп на много млади хора до висше образование въпреки трудностите и въпреки инфлацията в цяла Европа и в България”, приветства промяната лидерът на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев.

Управителният съвет на Съвета на ректорите ще се събере на заседание в сряда, за да обсъди предложението. „На фона на тежкото демографско предизвикателство, което се задава след няколко години, това е много добра инициатива. Надяваме се на устойчивост във финансирането през следващите години”, коментира председателят на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков.

Такси за следването държавна поръчка бяха въведени в края на 90-те години на миналия век.

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!