Обиталище на водни кокошки

На брега на Дунав до Видин, в разливните му части, живеят малко известните белочели водни кокошки. Тъй като тялото им е покрито с черни пера, те са известни и с името черна лиска. На челото имат бял рогов израстък.

Тези видни птици обитават сладководни и полусолени влажни зони. Търсят храната си по водната повърхност или във водата, като се гмуркат до 3 – 4 метра дълбочина, с отскок от повърхността. Хранят се с части на растения, семена, охлюви, водни насекоми, червеи и рядко с дребни рибки, по информация от Уикипедия.



Водната кокошка е моногамна птица и мъти два пъти годишно. През размножителния период защитава настървено „своята“ част от водоема дори от по-големи от нея птици като лебедите. Този период започва от първата половина на април и продължава до началото на август. Брачните двойки се образуват по време на миграция. Женската прави гнездо на брега, непосредствено до водната повърхност или на купчина тръстики върху водата. Изгражда го от листа на водни растения. Снася между 5 и 10 жълтеникави яйца на тъмни петна и точки. Двете птици ги мътят на смени около 21 – 24 дни. Малките се излюпват достатъчно развити, за да могат да тичат и плуват добре.

Белочели водни кокошки… Едно от многото неща във Видин, които биха могли да бъдат туристическа атракция…

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!