Света Богородица – нашето спасение

Вечер, посветена на Благовещение – празник на благата вест и на майката, се проведе в Народно читалище „Цвят 1870“. Събитието е организирано със съдействието на Читалището и Видинска света митрополия. Беседа на тема: „Образът на Света Богородица върху светите икони“ беше изнесена от архимандрит Антим, протосингел на Митрополията.

Той разказа кои са първите три икони на Света Богородица, разказа накратко за нейния живот и как тригодишна е отдадена от родителите си в служба на Бог и защо именно Мириам е избрана от Него за непорочното зачатие и раждането на Божия Син:



Архимандрит Антим насочи вниманието на присъстващите на три от емблематичните икони на Богородица, като акцентира на „Достойно ест“, за която Атонските летописи разказват, че през 982 г. в една българска килия към манастира „Пантократор“ се случило чудо. Монахът, който бил отдаден на усамотение в килията получил чрез видение няколко стиха „Достойно естъ яко блажити тя Богородицу“ (Достойно е наистина да те облажаваме) като допълнение на древния химн на Козма Маюмски „Честнейшую херувимъ“ (По-честна от херувимите). В памет на това събитие килията носи и до днес името „Достойно ест“. Текстът е включен в богослужението

Вечерта завърши с благодарност от страна на Любомир Илиев, Секретар на Читалището и Архимандрит Антим:


Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!