Първо частно училище във Видин

Със заповед на министъра на образованието, в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование е вписано Частното начално училище „Митрополит Неофит Видински“. Училището е съвместна инициатива на Видинската света митрополия и Фондация „Частно начално училище Митрополит Неофит Видински“, съобщи Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил.

Училището ще се помещава в сградата на старото епархийско училище, бивш Пионерски дом, на адрес: гр. Видин, кв. „Калето“, ул. „Цар Иван Срацимир“, №16. За новата учебна 2024-2025 година училището ще обяви прием за деца в четвърта предучилищна група и ученици в първи клас.

Това е първото частно училище в община Видин. Неговите учредители от Видинската света митрополия и Фондация “Частно начално училище Митрополит Неофит Видински“ се стремят към осъществяването на идеала за модерно образование, съчетаващо най-добрите съвременни постижения и практики с традиционната за българското училище православна духовност. Целта е прилагането на държавните образователни стандарти да става в среда, която цени човешката личност и съдейства за въплъщаването в живота на децата и учениците на непреходните християнски добродетели на любовта към Бога и към ближния, взаимопомощта и състрадателността, ученолюбието и трудолюбието, миролюбието и съзидателността.

Училището носи името на бележития Видински митрополит Неофит, владика в град Видин от 1914 до 1971 г., с чието благословение и под чието ръководство е построено първото общообразователно прицърковно училище у нас – Епархийското девическо професионално училище „Тома Лозанов“ в град Видин през 1934 г. Тази година се навършват 90 години от освещаването и първия прием на ученици в епархийското училище.

За Видинска света митрополия е изключително голямо благословение, че в деветдесетгодишнината от основаването на епархийското училище, то отново отваря врати, за да продължи своята мисия да просвещава умовете и сърцата на своите деца и ученици с научното познание и непреходните Христови добродетели, които са в основата на ценностната система на съвременното ни общество. С Божията помощ, на добър път на новото училище!

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки
error: Content is protected !!