Продължават разкопките на Антична Бонония

Археологическите разкопки във Видин продължават, благодарение на финансиране от Министерство на културата и 60 000 лева, отпуснати от Община Видин. Научен ръководител на разкопките е доц. д-р Здравко Димитров (Национален археологически институт с музей при БАН). В момента на обекта работят 24 човека, трима от които са студенти. В началото на следващата седмица се очакват и 12 ученика от Националната гимназия за древни езици и култура – София, уточни Илко Цветков, специалист от Регионален исторически музей – Видин.

2 DSCN8628

Преди около 26-28 години видински археолози разкриват досами днешните разкопки, основите на две кули и още тогава са били категорични, че става въпрос за западната порта на Антична Бонония. Според направения тогава протокол с Общината, мястото е трябвало да бъде засипано, за да не се руши откритото, а отгоре да се направи детска площадка. Или да има строеж, в основата на който археологическите находки да могат да се посещават. Днес, четвърт век по-късно, Общината, в лицето на кмета Ценков, е амбицирана Видин да възвърне своята гордост:

3 DSCN8633

Преди около три години беше показан открития западен вход на античния град (4-6 век). Според доц. д-р Здравко Димитров, стените на кулите, са много добре запазени. Дълбочината на разкритите пластове е над 4 метра, има потенциал за още около два. Със сградите, които ще бъдат разкрити зад тези стени, Видин може да се превърне в един чудесен археологически парк, каза доц. Димитров. Зад откритата порта започва главната улица на антична Бонония – Декуманос Максимус, която пресича целия сегашен квартал Калето. Антична Бонония възниква през І век, когато тук се разполага една от римските кохорти. За разкритото от античния град до днес разказва доц. Димитров:

4 DSCN8635

Видин се намира върху Антична Бонония, която възниква през I в., когато там се разполага Първа цизипаденска кохорта. Бонония се разраства след оттеглянето на римляните от провинция Дакия и образуването на провинция Крайбрежна Дакия (272 г., при император Аврелиан). През късноримската епоха е издигната нова крепостна система – стените са широки по 4 м, а крепостните кули са десетоъгълни (с диаметър 25-30 м). При император Константин I Велики там е настанена конна част. През V и VI в. Бонония преживява опустошителни нашествия на хуни и авари, но е възстановена и съществува и през Средновековието. Археологическите останки в центъра на Видин са едни от най-сериозните в България с културни пластове над 6 м. От 2018 г. ежегодно се провеждат редовни археологически разкопки и освен римската и късната античност се проучват пластове от Ранното Средновековие VII-X в., от Византийското владичество и Второто българско царство XI-XIV в. и останки от Османския период. През 2019 г. е открита Западната порта на крепостта, а през 2020 г. – намиращата се пред нея кула № 10 (номерацията на кулите следва реда на откриването им).

Доц. Димитров разказва за находките, открити до момента на предишни археологически разкопки:

6 DSCN8643

Борислава Борисова, зам.-кмет на Общината, допълни за помощта на институцията в тазгодишните археологически разкопки:

5 DSCN8644

Може след три или повече години Видин ще има своя археологичен парк Бонония. Общинската къща в близост ще бъде превърната в музей с находките от античния град. А до тогава предстои още „ходене по мъките“ – молби с Министерство на културата за отпускане на пари и пр., и пр. Но усилията за Видин си заслужават!

Присъединете се към Фейсбук група Danube Bridges

Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 5 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 20 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




Описание Сума
Моля, подкрепете сайта! Благодаря Ви! 50 BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки




error: Content is protected !!